Міжнародний форум «Галицька кухня: славні традиції, велике майбутнє»

Науково-практична конференція, ярмарок галицьких продуктів, перша післявоєнна українсько- польська гастрономічна дуель, Гала-вечеря з врученням відзнак Послів галицької кухні. Ці та інші заходи відбудуться в рамках Міжнародного форуму «Галицька кухня: славні традиції, велике майбутнє». Форум пройде 13-14 березня 2013 року у Львові, в Актовій залі ЛНУ ім. Франка, Музеї ідей та ще на кількох конференційних майданчиках. Організаторами його є Клуб галицької кухні, Історичний факультет ЛНУ ім. І. Франка, Львівський туристичний альянс та Львівська міська рада.  Співорганізатори: Музей ідей, Незалежний культурологічний часопис «Ї», «Вінтаж Бутік Готель», «Кумпель Тур», TOP-10 Lviv.

Участь у форумі візьме кілька десятків рестораторів, кухарів, науковців, письменників, журналістів з України та Польщі. Вони не лише виступатимуть із доповідями, але й дискутуватимуть про те, чим на загал є галицька кухня. Адже зараз це питання доволі дискусійне. Чи можна вважати галицьку кухню автономним кулінарним та культурним феноменом, чи є вона частиною української або польської кухні? Чи можна вважати традиційними галицькими стравами наїдки, завезені в українську частину Галичини після 1939 року?Чи може галицька кухня стати аналогом провансальської чи баварської кухні, але на теренах України та Польщі?Якими взагалі є критерії галицької кухні?Ці та інші питання обговорюватимуться під час теоретичної частини конференції. У дискусії, окрім заявлених учасників, зможуть взяти всі охочі. Ті, хто не зможе приїхати до Львова, матимуть можливість стежити за перебігом розмови завдяки онлайн-трансляції.

Практична ж частина Форуму передбачає проведення Ярмарку галицьких продуктів, який проходитиме 14 березня у дворику Музею Ідей на вулиці Валовій. Попри презентації і продаж продукції від виробників та рестораторів з України та Польщі, тут заплановано спільне приготування однієї з традиційних галицьких страв учасниками. Також відбудеться низка гастрономічних екскурсій і майстер-класів. Кожен обід, кожна вечеря учасників форуму стануть одночасно майстер-класом та презентацією галицьких страв. Зокрема, велику вечерю першого дня організовує ресторан «Вінтаж Бутік Готелю». Власники готелю спільно з шеф-кухарем відтворять давню родинну страву, яку презентуватимуть у подачі haute cuisine (висока кухня).

Ще одним практичним заходом форуму стане Перша українсько-польська гастрономічна дуель, у якій візьмуть участь четверо кухарів – по двоє з Польщі та України. Один кухар з України, один із Польщі прилюдно готуватимуть ту саму першу страву за своїми власними рецептами, потім інша пара кухарів готуватиме другу страву – за тим же принципом. Окрім атракційної складової та пригощання гостей, така дуель дасть можливість зрозуміти, наскільки схожими між собою на цей момент є польський та український варіанти галицької кухні.

Фінальним же акордом Форуму стане Гала-вечеря, під час якої буде вручено перші нагороди Послів галицької кухні – за багаторічну діяльність з популяризації та розвитку галицької гастрономічної культури.

Також протягом двох днів з 12:00 у дворику Музею ідей відбуватиметься Ярмарок галицьких продуктів.

Детальна програма форуму на сайті  http://www.gcc.in.ua/

Спонсор:  Молочна компанія “Галичина”




Написати відповідь

Please enter your comment!
Please enter your name here